zondag 16 december 2012

patroontjes

Goedemorgen
Op de vraag van een mede-quiltster, hoe ik aan de patroontjes kom voor mijn geborduurde lapjes geef ik jullie even het antwoord, want het is zo makkelijk en wie weet gaan jullie er dan ook mee aan de slag om een heel persoonlijke quilt te maken.

Allereerst heb ik bedacht wat voor afbeeldingen ik allemaal in mijn herinneringsquilt wilde maken, dit in overleg met onze kinderen. Daarna heb ik gekeken hoe groot de quilt moest worden en heb ik de maat bepaald van de borduursels en tussenliggende gekleurde blokken.
Omdat ik veel met het computerprogramma PSP heb gewerkt had ik al een aantal afbeeldingen.
De andere plaatjes heb ik gezocht via Google afbeeldingen.
De zo verzamelde plaatjes heb ik  eerst op maat gemaakt via het programma PSP en daarna uitgeprint, sommige waren gewone foto's en andere tekeningen.  De onderstaande foto's zijn als voorbeeld gebruikt voor het laatste lapje dat ik van de week heb geborduurd.
 Het plaatje
 
Deze heb ik allemaal overgetrokken met behulp van doorzichtig papier en een lichtbak. Door de lichtbak zie je vooral in foto's de hoofdlijnen van een afbeelding, want je kunt niet alle kleine lijntjes nemen dan wordt namelijk je tekening/borduursel veel te druk.
 Het overgetrokken plaatje

Vervolgens heb ik van een neutrale stof allemaal dezelfde maat lapjes gesneden en met behulp van weer mijn lichtbak heb ik de patroontjes overgezet op de stof met een uitwasbaar potlood.
En daarna ben ik dus aan de slag gegaan met borduren, nu nog 4 van de 20 lapjes te gaan en dan nog het middenstuk met  de namen, sterrenbeelden en geboortedata van mijn man en mij.
En op deze manier kun je elk willekeurig plaatje overzetten op stof om te borduren. Mocht je geen lichtbak hebben en ook zoiets willen maken, als je in de buurt woont mag je de mijn best lenen hoor.
 Het eindresultaat als het geborduurd is en jullie begrijpen het zeker wel, biljarten is/was onze sport, van zowel mij, mijn man en onze dochter. In zijn jeugd heeft onze zoon ook gebiljart maar nu heeft hij daar geen tijd meer voor.
 
Het geheel ga ik in elkaar zetten met de quilt-as-you-go methode en hoop rond de vakantie van 2013 klaar te zijn.

Mocht je nog vragen hebben dan stel ze gerust en ik vind het altijd leuk als je even laat weten da tje mijn blogje gelezen hebt door middel van een berichtje

groetjes en fijne zondag

Bernadette2 opmerkingen:

 1. Nou, het lijkt me nog een heel avontuur en je moet dan wel de juiste apparatuur en het goeie programma hebben. Maar het ziet er echt mooi uit.

  groetjes

  Wietske

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. dank je wel Wietske, maar al heb je dat PSP programma niet dan kun je je plaatjes ook laten uitprinten bij een copyshop, die kunnen vaak afbeeldingen ook voor je op maat maken en overtrekken hebben we denk ik allemaal wel geleerd op school vroeger.
   Mocht je ooit zoiets willen gaan doen en hulp nodig hebben dan mag je me altijd mailen
   groetjes
   Bernadette

   Verwijderen